Gudebilder.

Fra "I lys av Ordet"
Andakt til 8. juli.
Av Eivind Gjerde.

”Vår Gud, som vi tjener, han er mektig til å frelse oss. Av den brennende ildovnen og fra din hånd, konge, at vi ikke vil dyrke dine guder eller tilbe det gudebildet du har stilt opp.” Dan 3,17-18.

Nebukadnesar reiser opp et stort gullbildet. Han forlanger at alle innbyggerne i riket skal falle ned og tibe det ved et gitt signal. Ved dette påbudet kommer Daniels tre venner Hananja, Asarja og Misael i stor fare. De som nekter å tibe avgudsbildet, skal nemlig kastes i den brennende ildovnen.

For Hananja, Misael og Asarja blir valget enkelt på en måte. De nekter å tibe gullbildet. De frykter Herren som har gitt budet: "Du skal ikke ha andre guder foruten meg" (2 Mos 20,3).

Deres fiender angir dem til kongen, og de innkalles til et forhør hos Nebukadnesar selv. I møte med verdensherskeren vitner de frimodig om sin tro på den sanne Gud. De legger sin sak i Guds hånd, om Gud vil la dem dø Iler leve. De visste at de i evighetens lys hadde alt å vinne på å bekjenne sin tro i møte med martyrdøden. Valget for Hananja, Misael og Asarja var dypest sett ikke å være lydig eller ulydig mot Nebudkadnesar, men om evig liv eller evig død. Valget stod mellom Gud eller Satan.

Vi opplever religiøs frihet i Norge i dag. Men det kan meget snart forandre seg, noe det også vil. De bibeltro kristne blir mindre og mindre tålt. Vantroen, ugudeligheten og avgudsdyrkelsen brer seg. Det kan snart bli forbudt å være tro mot Bibelens konkrete ordlyd.

I en slik tid er det helt avgjørende at vi er tro mot Guds Ord som er åpenbart i Bibelen. Troskap mot Ordet er troskap mot Gud. Svikter vi Ordet svikter vi Guds selv og gir oss inn under Satans herredømme.

I møte med martyriet har vi bare en mulighet. Det er å overlate vår sak i den allmektige og kjærlige Guds hender. Han vil gå med oss i vår siste og avgjørende prøve, og føre oss inn i den evige herlighet. "Vær tro inntil døden, så vil jeg gi deg livets krone" (Åp 2,10).